GIV3 Coaching van mens en paard

Vergoedingsmogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om in aanmerking te komen voor vergoeding met betrekking tot een persoonlijke ontwikkelingstraject.

Hieronder vermeld ik een aantal daarvan:

 Via de werkgever:

Een werkgever is verantwoordelijk voor het welbevinden van een werknemer. Hiertoe hebben werkgevers in Nederland de verplichting om zich ten volle in te zetten om te voorkomen dat een werknemer ziek wordt en ziek blijft (en dus bij het UWV terecht komt). Het UWV checkt na een ziekteperiode van 1 en/of 2 jaar of de werkgever aan de strenge verplichtingen heeft voldaan. Hier worden regelmatig hoge sancties in uitgedeeld door het UWV. Over het algemeen hebben bedrijven een budget ter beschikking van € 2.000 tot € 5.000 ex btw per werknemer, één en ander afhankelijk van de grootte en omzet van het bedrijf. Ook is er vaak opleidingsbudget beschikbaar om de werknemer in de gelegenheid te stellen om zich om te scholen tot een andere functie/beroep binnen of buiten het bedrijf. Paardencoaching kan ook heel goed ingezet worden bij Burn-out verschijnselen.

Via belasting:

Voor ondernemers: 
Persoonlijke ontwikkeling voor zelfstandige ondernemers is aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. De BTW kan teruggevraagd worden.

Voor particulieren
In bepaalde gevallen kunnen kosten voor persoonlijke ontwikkelingstrajecten afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. De uitgaven moeten gericht zijn op uw (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. De belastingdienst kan u over de voorwaarden informeren.